Nyforlovet hva nå ?

Er du nyforlovet og ikke helt sikker på hvor du skal starte ? Gratulerer, du har akkurat tatt det første steget i en lang vakker vei mot det perfekte bryllup.

Denne blogposten har noen essensielle tips om hva som kan være smart å tenke eller ha som huskeliste framover.

  • Fortelle nærmeste familie og venner om forlovelsen og planene.

  • Det er vel litt sent å tenke på det nå men forlovelsesring er jo gjerne noe man allerede har tenkt på. Men leser du dette før du har fridd, kanskje det er greit å tenke på om forlovelsesringer skal gjenbrukes som gifteringer ? Husk da at gravering inne i ringene kanskje kan ventes med til litt før bryllupet, da kan de leveres inn, bli polert opp og gravert for å bli brukt i vielsen, eller dere kan selvsagt kjøpe nye ringer.


  1. Sett opp et budsjett som passer deres lommebok.

  2. Spørre de dere ønsker som forlovere.

  3. Finne ut hva dere ønsker rundt vielsen, altså om dere ønsker human-Etisk, Kirkevielse, religiøs vielse ute eller hva det måtte være dere kunne tenke dere.

  4. Sette et par aktuelle datoer og med en gang sjekke med vielsessted, altså kirken eller vigsler om det faktisk er ledig på disse datoene til vielsen deres. Prøv å holde av 1-3datoer noen dager mens dere så sjekker neste punkt før dere spikrer endelig dato. Men husk på en viktig detalj her, har dere nære venner som også er forlovet, sjekk at dere ikke velger samme datoer her. Det kan skape kaos.

  5. Med datoene for vielse i hånden, sjekk så med ønskede steder for selskapet om de er ledige på de aktuelle datoene. Er selskapslokale og Vielse ledig så har dere en aktuell dato som kan være grei å sikre seg med å bekrefte booking på.

  6. Nå er det opp til hvor viktig dere synes bilder er å finne og sikre dere en fotograf dere liker bildene til, gode ettertraktede fotografer er ofte booket 1-2år før populære datoer. Er ikke bildene viktige for dere så er det gjerne sånn at lavkvalitetsfotografer i lavprissegmentet gjerne har ledig på kortere varsel så det er litt opp til hva dere vil ha om dette punktet haster sålenge det fortsatt er 1-2år til bryllupet.

  7. Gjesteliste ! Dette har jo gjerne litt med budsjett å gjøre samt hvilken stil dere ønsker på bryllupet, tenker dere lite intimt med kun nærmeste familie pluss et knippe av de nærmeste vennene så er det helt i orden, de fleste av de over 200 heldagsbryllupene jeg har fotografert har hatt et sted mellom 40 og 80gjester men jeg har også sett superkoselige bryllup med 15gjester.

  8. Nå er vi der at selve kosen med å leke litt med tema for bryllupet, farger, skal det være løst og ledig med Foodtruck på utsiden og buffet eller skal det være litt “ryddigere” med 3-retter levert av selskapslokaket, hva gjøres for å underholde gjestene mens andre offisielle ting pågår ? Skal det være snacks og bobler til gjestene mens de venter på at brudeparet skal ankomme fra vielsen og fotografering ?

  9. Skal det kjøpes kjole, hvem skal eventuelt være med for å titte på kjole, her er et godt tips og det er å be innstendig om at de som er med for å se på kjole er ærlige om hva de ser. Det er lett å bli blendet og revet med og heie på alt og være et JA-menneske men det er faktisk slik at ikke alle kjoler kler alle kroppsfasonger, prøv kjoler med litt ulike utforminger og be om ærlig tilbakemelding på hvilken kjoletype som faktisk passer akkurat deg. Når type fasong er bestemt, prøv flere alternativer og tenk også på at den skal være behagelig å gå med i 12-14timer sammenhengende, den skal kanskje fungere til å sitte flere timer i middag med, samtidig som det kanskje skal danses i den. Skal kjolen passe stilen i bryllupet, tenk litt på om prinsessekjolen med mange lag stroppeløs passer å bruke der du skal feire bryllupet. Det er forskjell på hotel Continental i Oslo i juni og Noreheim på Norefjell i oktober eller februar.

  10. Hvor bundet av tradisjoner er dere, skal dere gjøre dette på deres egen måte og ikke se til tradisjoner eller skal dere bo på hvert sitt hotellrom siste natten før bryllupet, skal ikke brudgom se brud før vielsen, er dere to brudgommer eller to bruder, hvordan skal dere fordele rollene, vi dere går til alters sammen eller følges av en forelder eller noen andre, det er greit å avklare dette og spørre den aktuelle om disse tingene i god tid.

  11. Skal dere leie noen til å fikse hår og sminke, får dere da også en prøvetime inkludert i pakken slik at ikke det skjer uheldige ting på bryllupsdagen pågrunn av misforståelser.

  12. Skal dere ha kakebord på kvelden, er det noen som har lyst til å bake ?

  13. Skal dere ordne med maten selv, eller bruke catering, hva med personell til å servere ?

  14. Skal dere servere alkohol ? Har dere alt på plass der med tanke på lovlighet og skal brudeparet betale for denne delen ? Det er gjerne slik i mange bryllup etter min erfaring at brudeparet står for bobler til mottagelsen, drikke til middagen som f.eks 2 glass vin eller noe og så åpner baren etter middag og der kan gjestene kjøpe selv. Selvsagt er det også åpen bar i noen bryllup, det koster gjerne litt men det henger litt sammen med budsjettet.

  15. Ta de store beslutningene tidlig, få det viktigste på plass, be om hjelp fra forlovere og familie. Det er ofte mange som synes det er strålende morsomt å hjelpe til med å forberede bryllup, gjerne som en øving til eget framtidig bryllup.


Til slutt så vil jeg si noen korte ord om valg av fotograf.

Det er veldig mange bryllupsfotografer i Norge, mange har veldig motepreget stil, noen har “orange” hud og gjør det meste som er av grønn natur brun, noen går totalt til den andre siden og leverer veldig saturerte farger. Hva er viktig for dere, er det å kunne se på bildene om 10år og tenke at det var morsomt den gangen for 10år siden med de motefargene eller liker dere mer tidløse farger. Liker dere retusjerte bilder der fotograf fikser på kviser og en liten bulk her og der eller noe helt i den andre enden der fotografen nærmest er å regne som journalist. Det finnes mange valg å ta, noen fotografer fotograferer også litt analogt, vil dere bruke litt ekstra penger på å få den typen bilder for å ha noe som ikke alle andre har ?

Mitt tips er ihvertfall, velger du 10timer foto, sjekk nettsiden til fotografen + bloggposter og finner du ikke noen bilder fra middag og dans der så kan det kanskje være en grunn til det og det er at fotografen ikke takler å levere den typen bilder, ser du bilder som ikke er tatt i direkte sollys eller regn, vel kanskje fotografen ikke fikser det. Rødt flagg i min bok, man vet aldri hvordan været blir. Finn en fotograf som fikser alt som måtte komme av vær og lysforhold på en naturlig måte og kan vise det i portfolioen.



Lykke til





Forrige
Forrige

Vinterbryllup på Norsk folkemuseum i Oslo

Neste
Neste

Bryllup på Noreheim på Norefjell